Cel mai simplu mod prin care sa feresti cafeaua de cei patru factori care ii pot afecta gustul este sa o pastrezi in dulapuri inchise si uscate, in recipiente inchise etans.
Daca ai auzit pana acum sfatul ca ar trebui sa tii cafeaua rasnita in frigider, te vom convinge ca acest lucru este gresit, la fel cum ar fi sa o pastrezi in dulapul aflat exact deasupra cuptorului.
Ce fel de recipiente sa folosesti?
Indiferent ca vorbim de cafea mai scumpa sau mai ieftina, odata ce ai desfacut pachetul, aceasta isi va pierde prospetimea la fel de repede. Transfera imediat continutul pachetului intr-un recipient din ceramica sau sticla, cu capac.
Daca recipientul este transparent, atunci depoziteaza-l intr-un dulap. Daca vrei sa pastrezi cafeaua la vedere, pe masa sau pe blat foloseste un recipient opac.
Cafea rasnita sau cafea boabe?
Cafeaua incepe sa isi piarda din aroma si savoare in scurt timp dupa ce boabele au fost prajite. Dupa doar cateva zile, gustul ei nu mai este acelasi. De aceea, este recomandabil sa consumi cafeaua rasnita in maxim doua saptamani de la momentul prajirii, iar pe cea boabe in maxim o luna, rasnind din ea pe masura ce ai nevoie. Ca sa ai mereu cafea buna si aromata la indemana, e bine sa cumperi cafea prajita proaspat, pe care sa o rasnesti singur acasa si sa o pastrezi in conditii optime.
Nu pastra cafea in congelator
Frigul nu ii este pe plac cafelei. Temperaturile mici distrug uleiurile existente din cafea. In plus, daca ambalajul in care ai pus cafeaua la congelator nu este inchis etans, atunci cafeaua va absorbi mirosuirle si umezeala. In niciun caz nu trebuie sa pui la congelator pungi de cafea desfacute.
Daca vrei sa ambalezi sub vid cafea rasnita de tine, e bine sa o lasi sa respire timp de 48 de ore dupa rasnire. Dupa acest proces cafeaua mai elibereaza dioxid de carbon cateva zile. Daca o ambalezi prea devreme, risti sa rupi ambalajul.