Probabil te intrebi de ce ai petrece timp topind unt la foc mic, cand poti folosi direct unt simplu la gatit. Insa trebuie sa stii ca untul clarifiat are un punct de ardere mai ridicat, ceea ce inseamna ca il poti folosi si la temperaturi inalte, cum ar fi la prajit, fara sa il arzi.
Practic, il poti folosi pentru omlete, cartofi prajiti sau file de peste in tigaie si vei observa imediat aroma diferita comparativ cu un ulei clasic pentru gatit. Poti folosi unt clarifiat si pentru sosurile Bearnaise si Hollandaise, dar si pentru rantasul de care ai nevoie la sosurile albe.
Citeste si: 5 sosuri clasice pe care trebuie sa stii sa le faci
Cum faci unt clarifiat?
Foloseste intotdeana unt dulce (nesarat) pentru a obtine rezultatele cele mai bune. Incepe cu un pachet obisnuit de 200-250g unt, taiat in cubulete.
Pune untul intr-o tigaie sau oala mica si incalzeste-l incet, pe foc mic, pana cand se topeste. Continua pana cand o spuma alba incepe sa se ridice pana spre marginile tigaii sau oalei si vei observa cum solidele din lapte incep sa se separe la baza.
Aduna spuma care se formeaza cu o lingura sau cu o strecuratoare foarte deasa. Ia oala de pe foc si lasa continutul sa se raceasca timp de cateva minute pentru a fi sigur ca partile solide se separa.
Strecoara incet, printr-o sita deasa dublata de o panza, intr-un recipient. Untul clarifiat se pastreaza bine in frigider intre 3 si 6 luni.
Unt clarifiat vs ghee
Daca vei contina procesul de gatire a untului mai departe de pasul in care solidele s-au separat, acesta va capata o culoare aramie si va avea o aroma placuta de nuci. Este ceea ce francezii numesc beurre noisette iar indienii ghee. Il poti folosi imediat sau il poti pastra si pe acesta la frigider timp de mai multe luni. Il poti pune peste fripturi sau peste legume la cuptor sau pentru a cali in el legume.