Ingrediente:
- Intre 8 si 16 linguri de unt
- 2 oua
- 1 lingura zeama de lamaie
- ¼ lingurita de sare
- Piper cayenne (optional)
Echipament:
- O cana de masurat
- Cuptor cu microunde
- Un blender
Mod de preparare:
Foloseste 8 linguri de unt pentru un sos olandez gros si pana la 16 pentru sos mai subtire. Pune untul intr-o cana de masurat si da-o la microunde. Porneste cuptorul in intervale de 30 de secunde, pana cand untul se topeste.
Amesteca galbensurile, zeama de lamaie si sarea intr-un blender, pana se omogenizeaza.
Cat blenderul este inca pornit, adauga jumatate din untul cald (nu fierbinte), incepand usor, cu cativa stropi. Cand ai adaugat cantiatea de unt dorita, verifica consistenta sosului (ai grija sa opresti blenderul inainte).
Continua sa adaugi restul cantitatii de unt si verifica, ocazional, consistenta sosului. Caracteristicile unui sos olandez ca la carte sunt culoarea usor galbuie si consistenta omogena.
Opreste blenderul si gusta sosul. Ar trebui sa fie bogat si untos. Asezoneaza-l cu sare, zeama de lamaie si piper cayenne, daca e nevoie. Daca sosul ti se pare prea gros, adauga o lingurita de apa rece, pana ajunge la consistenta dorita.
Tine minte ca sosul olandez se serveste de indata ce este gata, cat este inca fierbinte. Daca s-a racit, poti sa il transferi intr-o cratita si sa-l incalzesti la foc mic (ai grija sa nu se taie).