Ingrediente:
- 170g migdale crude
- 1,3 l apa filtrata
- 1 lingura miere sau sirop de artar dupa gust
Optional, poti folosi si 3 boabe de vanilie pentru un plus de gust. Mai ai nevoie de un blender, un filtru si un tifon.
Pasul 1: Lasa migdalele sa stea in 450-500ml de apa peste noapte (vezi sa fie acoperite complet de apa). Daca poti sa le lasi 24 de ore, este cu atat mai bine.
Pasul 2: Scoate migdalele din apa si pune-le intr-un blender cu 350ml apa proaspata. Adauga si indulcitorul (mierea sau siropul de artar) si vanilia. Mai poti adauga, daca vrei, putina scortisoara, nucsoara proaspat rasa, sau coaja de lamaie rasa fin.
Pasul 3: Amesteca-le in blender la viteza mare aproximativ 3 minute. Apoi, opreste-te si mai adauga 450ml apa. Acum este momentul in care trebuie sa verifici daca laptele este destul de dulce. Daca nu, poti sa mai adaugi putina miere. Amesteca din nou, timp de un minut, la viteza mare.
Pasul 4: Ai nevoie de o strecuratoare si de cateva fasii de tifon. Trece tot amestecul prin ele si ai rabdare pana se stoarce bine. Lichidul obtinut este un lapte de migdale consistent si delicios.
Mai departe, il poti folosi in retete (budinca de chia, smoothie-uri, cereale, fulgi de ovaz) sau il poti pune intr-o sticla si il poti depozita in frigider cateva zile. Pulpa ramasa poate fi si ea mancata – este foarte buna.