Cele mai multe retete de inghetata cer folosirea unei masini speciale, care va mixa continuu amestecul, astfel incat inghetata obtinuta sa fie cremoasa si fara ace de gheata prin ea. In primul rand, o astfel de masina nu e la indemana oricui, iar in al doilea rand ocupa spatiu inutil in bucatarie.
Noi am descoperit o metoda care nu necesita masinarii speciale si are ca rezultat aceeasi inghetata buna. Este ideea celebrului David Lebovitz si presupune, in principiu, sa amesteci la fiecare 30 de minute in inghetata pusa la congelator. Pe langa multa rabdare, mai ai nevoie si de o reteta de baza de inghetata perfecta pentru a obtine rezultatul dorit.
Inghetata de vanilie facuta acasa
Ingrediente (pentru 1 litru de inghetata):
- 250ml lapte gras
- un praf de sare
- 150g zahar
- 1 pastaie vanilie despicata
- 500ml smantana pentru frisca (30-35% grasime)
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita extract vanilie
Incalzeste bine laptele cu sarea si zaharul, apoi adauga semintele de la pastaia de vanilie si pastaia. Acopera si ia de pe foc, lasand sa se infuzeze timp de o ora.
Pregateste o baie de gheata aseazand un bol de 2 litri intr-un alt bol mai mare, umplut partial cu cuburi de gheata si apa rece.
Aseaza o strecuratoare deasa peste bolul mai mic. Toarna smantana in bolul mic. Intr-un alt bol amesteca galbenusurile.
Reincalzeste laptele infuzat cu vanilie si toarna treptat din el peste galbenusuri, mixand continuu cu un tel. Toarna amestecul de galbenus si lapte inapoi in oala si pune-l pe foc. Gateste cateva minute pe foc mic pana cand amestecul se ingroasa. Apoi, strecoara-l peste smantana din bol.
Incorporeaza-l in smantana, amestecand pe pe baia de gheata. Indeparteaza pastaia si adauga extractul de vanilie. Apoi, pune tot amestecul la congelator intr-un recipient de plastic sau metal.
Dupa 45 de minute verifica-i consistenta. Odata ce incepe sa se intareasca pe margini, scoate recipientul si amesteca in el cu o spatula sau un tel, cu miscari rapide si scurte ca sa spargi orice portiuni inghetate. Cele mai bune rezultate se obtin cu un mixer de mana.
Pune inapoi in congelator. Continua sa verifici si sa repeti operatiunea la fiecare 30 de minute. Peste 2-3 ore inghetata va arata perfect.
Extra sfat: Din aceeasi inghetata de vanilie poti face o delicioasa inghetata stracciatella adaugand 140g ciocolata topita peste inghetata dupa primele 45 de minute. Pe masura ce mixezi in inghetata, in etapele urmatoare, ciocolata intarita se va sparge in bucatele mai mici.
Sursa reteta: David Lebovitz