Incepe cu cea mai buna apa
Cafeaua este 98% apa, asa ca foloseste intotdeauna o apa cu un gust bun. Daca folosesti apa de la robinet, incearca s-o bei inainte sa o folosesti in cafea. Daca nu e buna de baut, nu o folosi nici la cafea.
... si boabe de cafea proaspete
Este de la sine inteles: cu cat mai proaspete sunt boabele, cu atat mai aromata va fi cafeaua. De aceea, este foarte important sa le depozitezi corect – intr-un recipient inchis, intr-un loc ferit de lumina si de umiditate. De asemenea, este foarte important sa te uiti si pe ambalaj – daca sunt trecute de o luna de zile, cel mai probabil nu mai sunt foarte proaspete.
Macina boabele
Daca tai un mar in doua si il lasi sa stea, incepe sa se oxideze. Acelasi lucru se intampla si cu boabele de cafea, doar ca efectul nu este vizibil. Tocmai de aceea, incearca sa le macini chiar inainte sa-ti prepari cafeaua.
Masoara cafeaua
Cand vine vorba de raportul ideal de cafea-apa, doza recomandata este de 1 lingura cu varf de cafea pentru 235ml de apa. Daca vrei sa-ti iasa mai tare, foloseste 2 linguri de cafea la 180ml de apa. De asemenea, daca ti-a iesit prea tare, poti sa adaugi niste apa fierbinte in ceasca.
► Cum sa comanzi cafea ca un localnic in 26 de tari
Adu apa la temperatura potrivita
Daca este prea fierbinte, s-ar putea sa obtii o cafea amara. Daca nu este suficient de calda, s-ar putea sa pierzi din aromele cafelei. Temperatura ideala a apei pentru cafea este cuprinsa intre 82 si 92 grade Celsius, potrivit specialistilor, motiv pentru care acestia folosesc si un termometru special de fiecare data cand prepara cafeaua.
Tip: ca sa fii cat mai aproape de temperatura ideala a apei, las-o sa fiarba, apoi las-o sa stea 30 de secunde.
Las-o sa stea 4-6 minute
Dupa ce ai pus cafeaua in presa, toarna 1/3 din apa peste ea si amestec-o bine cu o lingurita. Apoi, toarna restul de apa, pune capacul si lasa cafeaua sa stea 4 minute, maximum 6, daca vrei sa iasa mai tare. Atentie, daca o lasi prea putin, vei obtine o cafea slaba si usor acra, iar daca o lasi prea mult, va fi amara, astringenta.
Iata si un infografic realizat de Greatist: