Cartofii

Secretul succesului in ceea ce priveste pastrarea cartofilor buni cat mai mult timp este depozitarea lor. Cartofii se pastreaza cel mai bine intr-un loc racoros si intunecat, intre 5 – 8˚C, dar niciodata in frigider. Cel mai potrivit loc este camara, acolo unde sfatul este sa ii pui in pungi de hartie, pentru a nu permite umezelii sa se infiltreze in ei. Astfel vor tine pana la o luna.

Lactate

Laptele poate fi pus in congelator in portii mici. Daca stii ca familia ta foloseste o jumatate de litru de lapte pe zi, portioneaza-l in recipiente de 0.5L si ingheata-l. Scoate-l din congelator de fiecare data cand ai nevoie si foloseste-l cu incredere.

Painea

Daca nu mananci paine foarte des, poate te afli in situatia in care arunci aproape o jumatate de paine la 3 zile. In acest caz, pastreaza o jumatate de paine (sau cata stii ca mananci de obicei), iar restul pune-l in congelator imediat ce ai cumparat painea proaspata. Aceasta se decongeleaza destul de rapid la cuptor sau la cuptorul cu microunde, sau daca ai un toaster cu functie defrost, iar painea este feliata, o poti pune direct in prajitor.

Salata

Incearca sa nu mai cumperi pungi de salata, fiindca acestea se strica foarte rapid, ci cumpara o salata intreaga pentru a o tine cat mai mult timp. 

Fructele si legumele

Incearca pe cat posibil sa ajungi la piata in loc de supermarket-uri, fiindca diferentele de pret sunt destul de mari. Unde mai pui si ca fructele si legumele din piata sunt de multe ori mai proaspete si mai sanatoase decat cele din marile lanturi. 

Mezelurile

Desi nu recomand consumul de mezeluri decat ocazional (spre rar ), uneori este greu sa le eviti. Asadar, in loc sa mai cheltui banii pe mezeluri deja feliate si ambalate, care sunt destul de costisitoare, incearca data viitoare sa te duci la raionul de mezeluri unde iti poti alege exact cantitatea dorita. Cumpara o bucata intreaga, sau roaga angajatul de acolo sa iti taie felii la grosimea aleasa de tine. Cand ajungi acasa, portioneaza-le si pune-le in congelator. Atunci cand vrei sa le folosesti, muta-le din congelator in frigider cu o seara inainte.

Mesele semi-preparate

Stiu, este foarte tentant sa cumperi o pizza congelata, sau orice alt fel de mancare semi-preparata, mai ales seara, dupa birou, cand nu prea mai ai energie pentru a gati. Insa acestea sunt mult mai scumpe decat daca iti cumperi ingredientele si le prepari singur. In plus, daca iti gatesti tu, ai libertatea de a pune orice ingredient si condiment iti place cel mai mult, iar gustul va fi de departe mult mai bun. Solutia este sa iti iei o jumatate de ora in weekend, sa iti planifici mesele din saptamana ce urmeaza, sa faci cumparaturile pentru a avea totul la indemana in casa, iar seara cand ajungi obosit, doar sa le prepari repede, fara sa te intrebi „oare ce sa mananc la cina?” si fara sa mai iesi din casa pana la magazinul din colt fiindca iti dai seama ca nu mai ai un anumit ingredient.

Mult spor la bucatarit!