Bucataria britanica este cel mai bun exemplu al mancarurilor pentru suflet, acele “comfort food” care nu au nimic din desfasurarea grandioasa a meniurilor sofisticate de restaurant, dar care raman lipite de memorie prin gust si savoare.
Placintele cu carne fac parte din traditia britanica fie ca vorbim de cele cu carne tocata si cartofi, fie ca sunt unele stropite cu multa bere neagra sau vin. "Daca cuvantul placinta, creeaza panica, iar gandul ca trebuie sa framanti aluat te paralizeaza, poti sa te rezumi la umplutura", spune Rachel Sargent. Amestecul delicios cu carne poate fi servit langa orez sau cu un piure de cartofi si va fi o masa delicioasa. Noi spunem ca merita efortul sa sustii reteta pana la capat pentru ca placinta pregatita de Rachel este savuroasa.
Inainte sa treci la treaba ar trebui sa ai la indemana o oala incapatoare si mare pentru carne si un vas sau mai multe vase mici din ceramica pentru placinta. Daca vei decide ca vrei sa faci o singura placinta mare si nu portii individuale, trebuie sa asezi in mijlocul vasului o ceasca sau un paharel pentru oua fierte care sa sustina aluatul peste umplutura.
Placinta cu vita si bere neagra
Ingrediente (pentru 6 portii)
Pentru umplutura:
- 1.6 kg pulpa de vita, taiata in cubulete de 2cm
- 1 lingura faina
- 1 lingura ulei de floarea soarelui
- 2 cepe tocate
- 1 morcov tocat
- 1 catel usturoi, tocat marunt
- 500ml supa concentrata de vita
- 500ml bere neagra
- 10 fire cimbru proaspat
- 3 frunze de dafin
- 200g ciuperci (de preferat hribi, dar merge orice alta combinatie)
- 1 lingura mustar
- 1 lingura sos Worcestershire
Pentru aluat:
- 250g faina
- 225g unt (82% grasime) rece taiat cubulete
- 60ml apa rece
- un praf de sare
- 1 ou batut
Caleste ceapa, morcovii si usturoiul in uleiul incins in oala mare.
Amesteca bucatelele de carne de vita cu faina, astfel incat faina sa acopere carnea in strat fin.
Pune carnea in oala peste legume si lasa sa se rumeneasca putin la foc mediu spre mare.
"Chiar daca faina se prinde de baza oalei, nu intra in panica", spune Rachel. Tocmai aceasta crusta arsa va da un gust special sosului.
Toarna berea peste carne.
Apoi, supa concentrata, cimbrul, dafinul si ciupercile tocate.
Amesteca bine si lasa sa fiarba la foc mic (140C) timp de 4-5 ore. La final, aduga mustarul si sosul Worcestershire.
Amestecul pentru umplutura are nevoie de mult timp pentru fi gatit perfect. Nu il vei putea folosi imediat. Este bine sa stea peste noapte inainte sa isi faca loc in placinta.
A doua zi...pregateste aluatul:
Amesteca faina cu bucatelele de unt si incepe sa lucrezi cu un cutit maruntind bine untul. Apoi, framanta cu degetele pana cand amestecul arata ca un pesmet. "Cu cat untul e mai rece si cu cat degetele tale sunt mai reci, cu atat iti va fi mai usor sa incorporezi untul in faina in aceasta etapa", spune Rachel.
Adauga apa rece si cu ajutorul cutitului amesteca pana cand aluatul incepe sa prinda contur si se desprinde de pe peretii vasului.
Asambleaza placinta:
Umple vasul sau vasele de placinta cu amestecul de carne si sos.
Ruleaza cu sucitorul aluatul pregatit intr-un disc de 0.5 - 0.75cm grosime si cu diametrul mai mare cu 1-2 cm decat vasul de placinta.
Unge marginile vasului cu ou batut. Aseaza aluatul peste carne si peste vas, presand usor pe margini. Preseaza pe margini cu o furculita sau ciupeste aluatul cu degele pentru a crea un model frumos.
Unge cu ou batut si cresteaza cu un cutit in mijloc.
Coace placinta la 180C timp de 30-40 minute, pana cand aluatul devine crocant si auriu.
Serveste fierbinte cu piure de cartofi, mazare sau alte legume de sezon.
Chef: Rachel Sargent
Restaurant: London Street Bistro
Fotografii: Teodora Maftei