Bucataria britanica este cea mai buna intruchipare a mancarurilor pentru suflet, acele “comfort food” care nu au nimic din desfasurarea grandioasa a meniurilor sofisticate de restaurant, dar care raman lipite de memorie prin gust si savoare.
“Aluatul de crumble este primul lucru pe care copiii britanici invata sa il faca in bucatarie”, spune chef Rachel Sargent, o britanica pentru care Romania e a doua casa. Amestecul de faina, unt si zahar in proportiile perfecte se lucreaza cu mana si este cu adevarat o joaca de copil. Reteta o stie chiar de la mama ei si spune despre crumble-ul cu mere si caramel ca este varianta britanica a mult mai celebrei Tart Tatin.
Rachel Sargent recomanda si alte combinatii pentru acest desert. Pe langa mere se pot adauga merisoare si portocala sau lamaie si ghimbir, iar in aluatul de crumble se pot pune migdale si alune macinate sau fulgi de ovaz. Merele pot fi inlocuite si ele cu pere, prune sau, asa cum Rachel are acum in meniul localului, cu gutui posate.
Crumble cu mere si caramel
Timp de gatire: 45 minute
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 500g mere
- sucul de la 1 lamaie
Pentru sosul caramel:
- 200g zahar
- 85g unt sarat, taiat in cubulete
- 250ml smantana dulce lichida
Pentru crumble:
- 200g faina
- 100g unt rece (82% grasime), taiat in cubulete
- 100g zahar
Incepe cu merele. Curata-le si taie-le in felii. Apoi, aseaza-le intr-un vas cu apa rece amestecata cu sucul de lamaie, pentru a preveni oxidarea.
Pregateste caramelul. Topeste zaharul pe foc mediu, lasand oala nemiscata la inceput, pana cand se topeste o mare parte din zahar.
Rasuceste incet oala pana cand tot zaharul se gateste si capata o culoare brun inchis, fara sa arzi caramelul. Ia oala de pe foc. Adauga untul si incorporeaza-l amestecand.
Adauga smantana dulce avand grija sa pastrezi distanta pentru ca reactia va fi violenta. Amesteca si incorporeaza-o bine pana cand obtii un sos cremos si fin.
Lasa-l deoparte pana cand pregatesti crumble-ul. Amesteca faina cu zaharul si cubuletele de unt.
Incepe sa lucrezi cu un cutit maruntind si mai mult cubuletele de unt, apoi cu degetele, faramitand untul si incorporandu-l in faina, pana cand obtii un amestec cu textura nisipoasa.
Toarna sos caramel intr-un strat generos (0.5-1cm) intr-un vas de copt din ceramica.
Aseaza feliile de mere pe care sa le stropesti cu putin sos de caramel.
Aseaza deasupra lor crumble-ul intr-un strat subitire cat sa acopere complet fructele.
Coace timp de 25-30 minute la 180C, pana cand crumble-ul capata o culoare aurie.
Serveste desertul dupa ce se raceste (cat sa fie doar caldut) cu smantana dulce, frisca sau crema de vanilie.
Chef: Rachel Sargent
Restaurant: London Street Bistro
Fotografii: Teodora Maftei