Il poti gati la gratar, en papillote, la cuptor si chiar la aburi. Somonul este un peste foarte versatil si poate fi inclus in multe mese gustoase. Vezi aici cele mai bune retete cu somon.
Cu toate acestea, este foarte usor sa dai gres si sa obtii un adevarat dezastru culinar. Iata ce greseli sa nu faci atunci cand prepari somon:
Nu-i smulge oasele
Oasele trebuie inlaturate cu mare grija, astfel incat carnea sa ramana intacta. Cel mai bine este sa le scoti in aceeasi directie in care sunt orientate.
Nu-l intoarce cu furculita
Foloseste o spatula ca sa intorci somonul de pe o parte pe alta, ca sa-l pastrezi intact. Atentie, trebuie sa faci miscarea asta o singura data, nu de mai multe ori.
Nu-i inlatura pielea
De ce ai face asta? Pielea este delicioasa si protejeaza carnea de contactul direct cu tigaia. Condimenteaz-o bine si pune somonul pe gratar mai intai cu pielea, pentru ca iti va fi mai usor sa il intorci apoi pe partea cealalta.
Nu-l gati prea tare
Un somon gatit in exces isi pierde textura. Ca sa nu dai gres, respecta cu sfintenie metoda de preparare: unge somonul cu ulei sau unt topit. Pune o tigaie la foc mare. Cand este incinsa, pune fileurile de somon, cu pielea in jos. Lasa-le 4-5 minute pe aceasta parte, pana ce somonul incepe sa-si schimbe culoarea. Apoi, intoarce fileurile pe partea cealalta si mai gateste-le aproximativ 3 minute, la foc mic.
Nu arunca resturile
Somonul este foarte bun si a doua zi, asa ca profita de el si include-l in alte retete. Il poti pune in salate, in sandvisuri, sau il poti manca simplu.