Doritorii au putut incerca in jur de 500 de varietati de ardei iuti adusi din toate colturile lumii, dar si mancaruri care sa-i puna in valoare.
Cu surle si trambite, asa a fost deschis Festivalul International al Ardeilor Iuti de la Rieti. Piata mare din centrul orasului s-a transformat pentru cinci zile intr-un paradis al amatorilor de mancaruri picante.
120 de standuri si-au etalat ardeii din soiuri exotice. La loc de cinste a fost soiul local, un hibrid numit Sabino. Localnicii sunt insa mereu curiosi sa-si compare bucataria cu cele, la fel de picante, din alte parti ale lumii: de exemplu Mexic.
Mexican: “E al treilea an cand venim la Rieti. Ne-am intors pentru ca oamenii ne primesc bine.”
Cateva standuri se lauda cu cele mai iuti preparate din lume si cauta voluntari sa le guste.
Italianca: “Sotul meu mananca si inghetata de ciocolata cu ardei iuti. Pun si in paste cu usturoi, ulei si ardei iuti, paste amatriciana. Practic pun la orice.”
Daca gustul nu e un argument suficient, iata inca unul: capsaicina, adica substanta responsabila de gustul iute al ardeilor, are importante proprietatii antioxidante.
Basilio Battisti, directorul sectiei de medicina interna a spitalului Rieti: “Oxidarea metabolica din corpul uman este la baza celor mai multe boli degenerative de azi, de la ateroscleroza la cancer. Nu spun ca ardeii iuti si capsaicina pot preveni tumorile, dar, ca toate alimentele care pot ajuta la preventie, si acestia sunt cu siguranta utili.”