Ciocolata trebuie sa fie complet uscata inainte de a fi topita. Ceea ce inseamna ca o vom toca cu ajutorul unui cutit uscat, pe un tocator uscat. De asemenea, o vom pune intr-un vas uscat, care poate fi folosit fara probleme in cuptorul cu microunde. Orice cantitate mica de lichid sau de umezeala pe ustensila poate ingrosa ciocolata si poate ingreuna procesul de topire.
Ciocolata se topeste uniform si mai rapid daca este rupta in bucati. Ciocolata cu lapte si ciocolata alba tind sa se arda mai usor, asa ca trebuie tocata fasii sau in bucati foarte mici, in timp ce ciocolata neagra poate fi rupta in bucati mai mari.
Cand topim ciocolata, scopul nostru nu este sa facem ciocolata calda asa ca trebuie sa fim atenti la temperatura. Cuptorul cu microunde trebuie setat la 30-40% din puterea maxima – astfel evitam ca ciocolata sa se arda. Este indicat si sa oprim cuptorul din cand in cand si sa amestecam bucatile de ciocolata.
Timpul in care ciocolata se va topi depinde de tipul si de cantitatea de ciocolata, de marimea bucatilor, a bolului si de puterea cuptorului cu microunde. Nu incerca sa topesti toata ciocolata deodata. Incepe cu o cantitate mica, amestec-o pe parcurs ce incepe sa se topeasca si adauga treptat mai multe bucati.
De regula, incepe prin a lasa ciocolata in cuptorul cu microunde cel putin 1 minut si 30 de secunde. Dupa aceea, adauga cate o bucatica de ciocolata la fiecare 15 secunde si amesteca bine toata compozitia. Opreste-te cand s-a terminat toata ciocolata pe care ti-ai propus sa o topesti.