Desi de-a lungul anului experimenteaza cat mai mult pe plan culinar, de Craciun vedetele noastre se intorc la traditii si la acele mancaruri care le amintesc de copilarie. Friptura de porc, sarmalele, piftia si soricii sunt ingredientele principale ale unui Craciun de poveste.
Cabral a recunoscut ca de pe masa de Craciun nu-i lipseste sub nicio forma cozonacul, iar traditia familiei este sa manance absolut tot. „Avem norocul de prieteni care fac acasa cozonaci, asa ca ne lipim de mai multe natii de cozonaci, facuti cu retete diferite, dupa gusturi diferite… asa ca sansele de a gasi felia perfecta este foarte mare!”
Mircea Solcanu pregateste friptura si are planuri mari anul acesta – sa invete sa faca sarmale.
Ioana Maria Moldovan gateste masa de Craciun alaturi de mama si bunica ei. „Formam o echipa tare buna si de fiecare data primim numai laude”, marturiseste ea.
Ce vor gati? „De pe masa de Craciun nu vor lipsi sarmalutele in foi de varza proaspata cu mamaliga, friptura de porc, carnati, salata de boeuf, vinete, piftie, sorici, slanina cu ceapa rosie, muraturi, prajituri, dar si cozonaci facuti de bunica. Vedeta serii va fi palinca adevarata de pruna facuta de tatal meu.”
Ilinca Vandici marturiseste ca nu vrea sa transforme masa de Craciun intr-un experiment, asa ca o lasa pe mama ei sa gateasca. „Intre noi fie vorba, masa de Craciun este, mai degraba, o expozitie culinara decat o reuniune de pranz a familiei! Mama este extrem de meticuloasa in aceasta privinta. In ultimii ani, am tinut integral atat posturile Pastelui, cat si ale Craciunului, iar mama, grijulie, se asigura mereu ca “recuperez” perioada de abstinenta alimentara. „
In familia Amaliei Enache, toti participa activ la realizarea mesei. Ea se ocupa de sarmale si aperitive. Apoi, se rasfata impreuna cu... „porcarii”: De pe masa noastra nu lipsesc <porcariile> - preparatele din porc, pregatite an de an de bunicul meu asa, ca la noi in Ardeal, apoi sarmalele si prajiturile de casa. Si multe portocale, sa ne razbunam pe vremurile copilariei in comunism, cand aveam portocale si banane doar de Craciun”.
Si Andreea Esca se pregateste de un festin culinar. „De Craciun voi pregati impreuna cu Alexia si cu mama traditionala masa la care sunt invitati prietenii nostri apropiati, finii, nasii, etc. Ajunge la frumoasa cifra de 20 de oameni care vom astepta sa apara cadourile sub brad.... Pregatim turta dulce, biscuiti de casa, cozonac, dar si sarmale, friptura si prajitura cu ciocolata a Alexiei, care da gata toti invitatii. Pana si MasterChef Florin Dumitrescu a notat-o cu 10...”