Te-ai apucat vreodata de gatit si ai uitat sa pornesti cuptorul sau ai sarit peste un ingredient? Sau lasi un morman de vase in spate dupa ce gatesti? Daca raspunsul este DA la aceste intrebari, iti recomandam sa descoperi, impreuna cu noi, ce este si de ce trebuie sa pui in practica, de fiecare data, mise-en-place-ul.
Ce este mise-en-place?
Pe scurt, este termenul frantuzesc folosit pentru a desemna aranjarea tuturor ingredientelor pe masa de lucru, inainte de a incepe propriu-zis procesul de gatit. Daca ai tendinta sa sari peste aceasta etapa, iti dam trei motive sa te razgandesti:
- te ajuta sa pregatesti ingredientele mai repede
- te ajuta sa cureti mult mai usor dupa tine
- te ajuta sa gatesti mult mai rapid
Iata si cateva sfaturi practice pentru mise-en-place:
- daca trebuie sa cureti legume, asigura-te ca ai intotdeauna un bol pe masa pentru resturi/coji/frunze. Astfel, vei evita sa le imprastii prin toata bucataria.
- aranjeaza ingredientele in functie de ordinea in care le vei folosi in reteta. Pune-le pe cele cu care incepi in centru, iar pe cele care se adauga mai tarziu undeva la margini, astfel incat sa nu te incurce.