Nu te-ai incumetat sa platesti o suma fabuloasa pe o sticla de ulei infuzat cu ierburi, citrice sau nuci. Asta nu inseamna ca nu poti sa il ai si tu in bucatarie. Il poti pregati foarte simplu si apoi sa il folosesti ca ingredient secret pentru salate, paste, fructe de mare si alte preparate.
De tinut minte inainte sa te apuci de treaba:
- Pastreaza uleiurile aromate doar in frigider. Astfel, isi vor pastra gustul timp de o luna.
- Lasa-le la temperatura camerei cu aproximativ 20 de minute inainte de folosire.
- Nu folosi uleiurile aromate pentru prajit la temperaturi inalte.
- Daca le faci cadou, ofera-le cu un set de instructiuni de depozitare si sugestii de folosie. Poate nu toata lumea e pasionata de bucatarie la fel ca tine.
Cum produci uleiuri aromate acasa?
Ai nevoie de un blender sau un robot de bucatarie, oale, o strecuratoare sau o sita deasa si sticle cu dopuri potrivite.
Alege uleiuri de buna calitate pe care le ai de obicei la indemana. Uleiul de masline este cea mai potrivita alegere pentru ca se poate combina perfect cu o multime de arome. Poti incerca si uleiul de samburi de struguri sau pe cel de avocado. Au gust si arome mai putin pregnante decat cel de masline.
Alege aromele preferate pentru infuzare: de la condimente si ierburi aromatice, pana la citrice si samburi uleiosi (nuci, migdale, fistic). Tine minte ca vei avea nevoie de 1 ½ linguri din aromele alese pentru fiecare 200ml de ulei folosit.
Uleiuri cu mirodenii
Foloseste la alegere sau combinate: fulgi de ardei iute, cuisoare, curry, anason, cardamon, seminte de mustar, chimion, seminte de fenicul, scortisoara.
Incalzeste uleiul intr-o oala cu mirodeniile folosite (intregi sau macinate) timp de 5 minute. Lasa-l sa se raceasca si apoi strecoara-l printr-o sita deasa si pune-l in sticla.
Uleiuri cu ierburi aromatice
Incearca aromele de busuioc, coriandru, chives, tarhon, menta, cimbru, rozmarin sau salvie.
Foloseste numai ierburi proaspete pentru ca au o aroma mai intensa si vor da o culoare vibranta uleiului. Spala ierburile aromatice si usuca-le bine. Busuiocul si coriandrul ar trebui blansate, scurse si pasate in blender impreuna cu uleiul inainte sa le pui intr-o oala pe foc sa se incalzeasca. Cimbrul sau rozmarinul pot fi incalzite direct impreuna cu uleiul. Respecta aceeasi pasi ca in cazul uleiurilor infuzate cu mirodenii.
Uleiuri cu citrice
Foloseste coaja de lamaie sau portocala, lime, grepfrut, Kumquat.
Curata coaja citricelor alese, avand grija sa nu aiba si partea alba, care este amara. Pune-o impreuna cu uleiul, la foc mediu, timp de 5 minute, apoi lasa amestecul sa se raceasca. Daca vrei doar o aroma delicata si un ulei fara impuritati, scoate cojile inainte sa lasi uleiul la racit. Cand s-a temperat, strecoara-l si pune-l in sticle.
Uleiuri cu nuci, alune si alti samburi uleiosi
Un ulei infuzat cu migdale nu e acelasi lucru cu un ulei de migdale, obtinut prin presarea migdalelor. Pentru a face uleiuri infuzate cumpara nuci, migdale, arahide, fistic sau nuci pecan crude si nesarate. Pune-le in ulei pe foc mediu, timp de 5 minute. Apoi lasa totul sa se raceasca. Nu e nevoie sa strecori inainte sa pui in sticle.
Sursa: Epicurious