O folosesti in sosuri si in tocanite si, de cele mai multe ori, apelezi la varianta gata ambalata in cutiute de metal pe care le gasesti in magazine. Pasta de tomate sau pasta de rosii facuta acasa este, insa, infinit mai gustoasa si are o aroma mult mai placuta. Efortul de a o pregati cu mana ta va fi rasplatit in mancarurile mai bune pe care le vei gati cu ea.
Pasta de tomate este un adaos binevenit in sosuri, dar si in supe si tocanite si, de ce nu, chiar si pe blaturi de pizza, baghete prajite sau omlete. Daca ai inceput sa pregatesti camara pentru iarna, cu siguranta te-ai gandit deja si la felul in care vei pastra gustul bun al rosiilor coapte in preparatele din sezonul rece. Iar pasta de tomate nu ar trebui sa iti lipseasca.
Cum faci pasta de tomate acasa?
Ingrediente:
- 4.5kg rosii (coapte si cu mai multa pulpa)
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri sare de mare
- ½ lingurita acid citric
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 180C. Spala si taie rosiile in sferturi.
Amesteca rosiile cu uleiul de masline si pune-le intr-o oala mare pe foc mic. Gateste-le pana cand rosiile se inmoaie si pielita lor incepe sa se desprinda de pe pulpa.
Paseaza rosiile gatite cu un robot de bucatarie, apoi strecoara totul printr-o sita deasa, astfel incat sa separi semintele si cojile de pulpa. Condimenteaza pasta obtinuta cu sare si acid citric. Amesteca bine.
Imparte pulpa de rosii in doua tavi de copt mari si intinde-o uniform pe suprafata tavii. Pune tavile in cuptorul incins si coace pulpa pana cand se reduce la consistenta unei paste groase.
E nevoie sa verifici tavile la fiecare 30 de minute, sa amesteci in pulpa intinsa in ele si sa le schimbi locul in cuptor, astfel incat pulpa sa se reduca in acelasi timp uniform. La un moment dat, cand pasta se reduce in volum, poti muta continutul intr-o singura tava.
Pasta de tomate este gata in momentul in care amestecul din tava este lucios, are culoare caramiziu inchis si s-a redus mai mult de jumatate. Asta se va intampla in decurs de 3-4 ore, dar timpul de pregatire depinde si de cat de zemose sunt rosiile pe care le folosesti.
Pune pasta de tomate in borcane cu capac pe care sa le fierbi timp de 15 minute in apa clocotita, pe foc mic, pentru sterilizare.
Daca nu vrei sa adopti aceasta metoda de conservare, poti congela pasta de tomate racita sau o poti pastra in frigider adaugand o pelicula de ulei de masline la suprafata ei. Va putea fi folosita pana la 3-4 saptamani.