Trebuie sa stabilim de la inceput ca martipanul nu e totuna cu pasta de zahar sau fondantul pe care le gasesti peste torturile frumos colorate, desi foarte multa lume le incurca intre ele. Si martipanul poate fi folosit pentru decorarea torturilor, dar nu este facut in acelasi fel. Pe langa zaharul din primele doua, martipanul are si faina de migdale, sau migdale blansate macinate fin.
Martipanul este asociat de cele mai multe ori cu bomboanele nemtesti sau austriece. Radacinile acestei paste vin, insa, din Orient, de unde a fost adusa in Europa dupa Cruciade. Initial era un deliciu de care se puteau bucura doar nobilii si familiile instarite. Abia in secolul 19 a devenit accesibil pentru toata lumea si apreciat in toate bucatariile.
Nu a fost insa niciodata unul dintre cele mai ieftine ingrediente de folosit in prajituri sau bomboane artizanale, de aceea vei aprecia o reteta simpla din care sa rezulte un martipan delcios pe care sa il folosesti in prajiturile tale.
Ingrediente:
- 150g faina de migdale (sau migdale blansate si macinate fin)
- 195g zahar pudra
- 2 lingurite extract de migdale
- 1 lingurita apa de trandafiri
- 2 linguri sirop de glucoza / glucoza lichida
Amesteca intr-un robot de bucatarie faina de migdale si zaharul pudra. Pulseaza de cateva ori pana cand sunt maruntite bine.
Adauga apa de trandafiri si extractul de migdale. Mixeaza de cateva ori.
Adauga glucoza lichida si mixeaza pana cand formezi un aluat gros. Scoate-l pe blat si framanta-l de cateva ori. Formeaza din el un rulou, impacheteaza-l in folie de plastic si pastreaza-l la frigider. Este bun cel putin o luna.
Acest martipan este perfect pentru a fi folosit in prajituri, tarte, bomboane, praline. Pentru un martipan mai dens cu care sa imbraci un tort adauga in plus 25g faina de migdale sau mai mult in reteta de mai sus, astfel incat sa obtii o pasta pe care sa o poti intinde cu sucitorul intr-o foaie, fara sa se lipeasca de blatul de lucru.