Probabil ca ai vazut deseori in retetele lui Jamie Oliver sau ale altor bucatari celebri mentionata ansoa. Acesti pesti mici, plini de savoare, pe care ii adauga in aproape orice: de la dressinguri pentru salata pana la sosuri pentru tocanite sau toppinguri pentru pizza. Nu stramba din nas! Pesteii mici si sarati pe care ii gasesti gata conservati la borcan, pastrati in ulei, sunt o experienta gustativa unica. Asta pentru ca sunt un furnizor de umami – gustul suprem, o combinatie intre toate celelalte gusturi.
Daca te-ai ferit pana acum de ansoa, nestiind cum si in ce sa folosesti acest ingredient, te invatam sa il combini pentru a obtine gusturi unice pentru mancarea pregatita.
Adauga ansoa in sosuri
Daca abia te acomodezi cu acest gust nou, sosurile sunt cele mai simple preparate cu care nu vei da gres, mai ales daca crezi ca ansoa are o aroma prea patrunzatoare de peste. Paseaza ansoa si adauga-o in sosuri cu legume, in creme de branza sau sosuri pentru paste. E nevoie doar de 2-3 bucati pentru a imbunatati substantial gustul sosului tau.
Combina ansoa cu alte ingrediente marine
Daca esti deja fan al felurilor cu peste, fructe de mare sau crustacee, atunci ansoa va fi o alegere inspirata. Poti folosi ansoa in combinatie cu ton sau creveti, in dressingul pentru salata Nicoise sau in garnitura pe care o servesti langa un peste la gratar.
Foloseste ansoa in dressingul pentru salata
Gustul foarte sarat pe care il ofera ansoa se potriveste in aproape orice fel de dressing: de la cel pentru salata Caesar pana la salata Nicoise. Il poti folosi si intr-o vinegreta simpla cu ulei de masline si zeama de lamaie pentru o salata de andive.
Adauga ansoa ca ingredient principal
Pune fileuri intregi in salate pentru o aroma intensa. Se potrivesc perfect in salate cu rosii, capere sau masline. Tine cont de faptul ca ansoa din conserva sunt foarte sarate, asa ca nu mai e nevoie sa adaugi sare.
Ansoa sunt conservate, de obicei, in sare sau ulei de masline. Daca alegi varianta “la sare”, spala fileurile inainte sa le adaugi in preparate. Ansoa in ulei sau cu sare sunt ideale pentru sosuri si dressinguri.
S-ar putea sa gasesti si conserve cu ansoa in otet. Acestea au un gust usor astringent si amar in compartie cu cele din variantele anterioare. Sunt perfecte ca toppinguri pentru salate sau mancate simple.