1. Niciodata sa nu alegi midii cu invelisul spart sau deteriorat in vreun fel. Niciodata sa nu cumperi midii care sunt deschise.
2. Inainte sa le gatesti, pune midiile intr-un bol cu apa proaspata, timp de 20 minute. In timpul asta, ele respira si scot afara apa sarata si o inlocuiesc cu cea pusa de tine. Cu alte cuvinte, se curata singure de sare si nisip. Apoi, foloseste o perie de sarma ca sa le cureti bine de alge, nisip sau calcarul lipit de ele.
3. Inlatura-le ata. Inainte sa le gatesti, apuca cu degetul mare si cu aratatorul "mustata" midiilor, adica acel fir care iese din ele. Trage-l dintr-o parte in alta si scoate cat de mult poti din el.
4. Gram cu gram, carnea midiilor proaspete are aceeasi cantitate de proteine precum cea de vita, mai putine grasimi, cu 25% mai putine calorii si mai multe minerale.
5. Midiile vii trebuie folosite in maximum 2-3 zile. In acest timp, unele din ele s-ar putea sa se deschida. Daca fac asta, apasa-le si se vor inchide la loc, daca mai sunt vii. Daca nu fac asta, arunca-le.
6. Nu mai arunca midiile care nu s-au deschis la gatire. Au nevoie sa mai fie gatite putin. Pune-le 30 secunde la microunde, ar trebui ca in acest timp sa se deschida.
Incearca si reteta din proba finala de la MasterChef a lui Mihai Toader: Midii iberice