Nu cumpara mai mult decat poti folosi.
Ideal este sa pleci la cumparaturi dupa ce ai mancat (altfel vei fi tentat sa iei cate putin din toate) si cu lista facuta. Daca ai in minte ce vei gati in urmatoarele zile, vei cumpara doar ce si cat ai nevoie. O zi sau doua care sunt mai aglomerate decat te-ai asteptat si in care nu mai ai timp sa gatesti se pot traduce prin multe legume abandonate in frigider, care urmeaza sa se strice rapid. Cumpara doar atat cat poti gati.
Nu cumpara doar legume perfecte.
Morcovii strambi, rosiile lovite, ridichiile patate nu ar trebui evitate atunci cand mergi la cumparaturi. Daca nimeni nu cumpara legumele care nu arata perfect, acestea se vor strica pe rafturile magazinelor sau pe tarabele din piata si vor fi aruncate. Aceste ingrediente poate ca sunt imperfecte din punct de vedere estetic, dar sunt numai bune de gatit si consumat. Nu le evita.
Pastreaza la frigider doar o parte dintre alimente.
Nu toate alimentele rezista mai bine in frigider. De exemplu, rosiile si cartofii isi pastreaza mult mai bine textura daca sunt depozitate la temperatura camerei. Acelasi lucru este valabil pentru ceapa uscata si usturoi. Acestea din urma se pastreaza si mai bine in locuri intunecate.
Foloseste corect sertarul pentru legume si fructe.
In cele mai multe dintre cazuri, sertarul pentru legume si fructe are o functie de control a umiditatii. Daca il faci etans astfel incat sa obtii o umiditate mare poti pastra acolo banane, broccoli, morcovi, varza, vinete, ardei, fasole verde si nu numai, iar in cazul in care vrei sa obtii o umiditate o scazuta, poti depozita in sertar mere, kiwi, avocado, mango, pere, pepene si nu numai.
Nu arunca cojile si frunzele.
Asa cum ne invata Jamie Oliver in cele mai multe dintre emisiunile sale, cojile si frunzele legumelor sunt excelente in supe, stir-fry-uri si sosuri. E adevarat ca trebuie sa te documentezi un pic inainte de a le folosi astfel, dar ce trebuie sa stii este ca intensifica foarte mult gustul mancarurilor. Nu evita sa le folosesti.