Consumat pe cele cinci continente, acest produs a ajuns la o mie si una de varietati. Pe piata putem gasi iaurturi naturale, cu 0% grasime, cu fructe, cu cereale... Cine prefera insa iaurtul de casa, trebuie sa tina cont de cateva recomandari.
Reteta si mod de preparare o gasesti in articolul "Cum sa faci iaurt acasa"
Iata si cateva trucuri de preparare:
1. Laptele trebuie sa fie fiert si apoi lasat sa se raceasca. Daca laptele folosit nu da rezultate, ar putea fi din cauza tratamentului special la care a fost supus si cel mai simplu ar fi sa se aleaga alta marca.
2. Daca in loc de a cumpara fermenti liofilizati se opteaza pentru un iaurt dintre cele care se vand, se recomanda sa se aleaga unul vandut in ambalaj din sticla si apoi sa se utilizeze cel facut in casa.
3. Daca se face o cantitate mica si nu se foloseste un iaurt intreg, iaurtul trebuie sa fie mai intai amestecat.
4. Fermentul trebuie sa fie bine amestecat cu laptele (un iaurt este suficient pentru un litru de lapte). Se pune iaurtul intr-un recipient, se adauga doua linguri de lapte rece sau caldut si se bate cu o furculita. Se adauga restul de lapte amestecand in mod continuu. Dupa aceea, se pune in cutii.
5. Pentru a obtine un iaurt mai dens, se adauga lapte praf. Fermentatia trebuie sa aiba loc la 45 de grade. Este important ca aceasta temperatura sa fie mentinuta.
Citeste si: Un aliment esential transformat in ingredient principal. 3 retete cu iaurt