Ierburi si alte condimente

Cea mai evidenta metoda de a potenta gustul unei mancari este de a o face mai aromata. Analizeaza-ti dulapul de condimente si incearca sa adaugi in mancare cate putin din ce-ti place tie pana gasesti un mix perfect. De asemenea, tine la indemana si verdeturi proaspete (patrunjel, leustean sau coriandru) pentru un plus de aroma.

 

Un strop de otet

Otetul potentiaza aroma preparatelor si este recomandat sa il folosim mai des, nu doar atunci cand simtim ca intervie rutina in bucatarie si suntem in cautarea de gusturi noi. Fiecare tip de otet are o aroma specifica: otetul de vin rosu este puternic si intepator, in timp ce otetul balsamic este mai bogat si mai dulce. Asa ca data viitoare, adauga un strop de otet in tigaie data viitoare cand gatesti pui sau legume sotate si 

 

Zeama de lamaie

La fel ca si in cazul otetului, aciditatea lamaii (sau a oricarei alte citrice) intensifica aroma mancarii. Lamaia, lime-ul si portocalele au deja un gust familiar, placut, deci sunt usor de adaugat in mancare. Exemplu de folosire: adauga un strop de zeama de lamaie intr-un sos care incepe sa fiarba.

 

Branzeturi

Branzeturile sunt, prin natura lor, destul de sarate, asa ca functioneaza foarte bine ca un substitut al sarii. Branzeturile dure, precum parmezanul sau pecorino romano, sunt, teoretic, mai sarate si reprezinta o alegere buna, pentru ca nu trebuie sa adaugi prea mult ca sa le simti gustul.

 

Ceapa si usturoi 

La fel ca in cazul condimentelor si ierburilor, si ceapa, prazul sau usturoiul sunt recunoscute pentru faptul ca pot intensifica gustul mancarii. Adauga putina ceapa (sau usturoi, dupa caz) in tigaie atunci cand gatesti. Adauga mai mult daca reteta o cere sau daca ramai fara sare.