Aromele din pastaile de vanilie difera in functie de zona in care este crescuta planta. In magazine vei gasi cel mai adesea vanilie de Bourbon, originara din Madagascar despre care se spune ca are cea mai pronuntata aroma pentru ca are si cele mai mari cantitati de vanilina.
Mai sunt, insa, alte cateva varietati care sunt speciale. Vanilia din Indonezia are o aroma usor afumata, cea din Mexic are arome fructate, iar cea din Tahiti note florale. O pastaie de vanilie buna trebuie sa fie moale, umflata, usor lipicioasa si usor de indoit.
Pastaia ramasa dupa ce i-ai luat tot miezul nu trebuie aruncata. Poate fi folosita pentru alte preparate delicioase sau pentru alte ingrediente aromate de care ai nevoie.
1. Zahar vanilat ( sau sare vanilata)
Este trucul pe care aproape toata lumea il stie. Pastaia ramasa este indesata intr-un borcan umplut cu zahar si lasata pentru cateva zile sa dea gust. Mai bine de atat, poti usca pastaile folosite si le poti macina impreuna cu zaharul intr-o rasnita sau cu un robot de bucatarie.
Dupa acelasi model poti face si sare vanilata pe care sa o folosesti pentru biscuiti, in caramel sau budinci, pentru morcovi caramelizati, homar sau cartofi dulci.
2. Pentru fructe posate
Nu ai nevoie de o pastaie de vanilie intreaga pentru a posa fructele. Poti pune pastaia folosita in lichidul in care urmeaza sa pui pere, gutui, mere sau alte fructe preferate. Iar lichdul gros ca un sirop care ramane in urma poate fi pastrat pentru a aroma ceaiuri sau pentru a fi turnat peste inghetata.
3. Pentru extract de vanilie facut acasa
In mod obisnuit ar trebui sa folosesti pastai de vanilie intregi, dar si cele deja folosite pot fi bune. Mai ai nevoie de o tarie (votca, rom, bourbon) si un borcan cu capac. Iti dam toate sfaturile si iti spunem cum sa facci extract de vanilie, pas cu pas, AICI.
4. Pentru ceai sau cafea mai aromate
Daca iti place cafeaua astfel aromata, poti pune pastaia in ibric cand o fierbi sau poti macina o pastaie uscata cu boabele de cafea preferate. La fel de simplu este sa pui o pastaie de vanilie folosita intr-un ceainic si sa adaugi si multa miere.
5. Pentru saruri de baie
Daca ai saruri de baie care si-au pierdut mirosul sau vrei sa le adaugi arome noi, pune o pastaie de vanilie folosita in recipientul in care le tii. Aromele de vanilie au efect calmant.