Foloseste oua proaspete

Cu cat oul este mai proaspat, cu atat va ramane mai “strans” atunci cand va fi posat. Pe masura ce oul se invecheste, albusul se schimba si devine mai fluid. Din acest motiv, atunci cand posam un ou vechi, vom observa ca nu ramane compact, iar albusul se va face bucati.

 

Foloseste o oala potrivita

Nu ai nevoie de o oala foarte mare sa posezi oua, dar nici o oala prea mica nu te va ajuta. Intr-o oala mica, ouale nu se vor putea misca suficient si s-ar putea sa nu se gateasca corect. 

 

Poseaza ouale la temperatura corecta

Daca pui ouale in apa clocotita (la o temperatura mult prea ridicata), albusul se va descompune in bucati. Pe de alta parte, daca apa este prea rece, albusul si galbenusul se vor separa unul de celalalt. Pune ouale in oala in momentul in care apa incepe sa fiarba, iar bulele incep sa se formeze la suprafata.

 

Nu sparge ouale direct in oala

Posatul oualor este un proces delicat, dinacest motiv nu iti recomandam sa spargi in graba ouale si sa le arunci in oala. Recomandam sa le spargi mai intai in vase mici de ceramica sau in boluri. Asa, ouale vor ramane intacte si te vei asigura ca nu pui in apa niciun galbenus spart. 

 

Gateste ouale atat cat trebuie

Ouale posate gatite prea mult devin prea tari si nu au gustul pe care ni-l dorim. Un ou posat perfect trebuie sa fie invelit de albus si sa aiba un galbenus moale si cremos. Din pacate, chiar si 30 de secunde in plus pot strica aceasta experienta. Te sfatuim sa ai un cronometru prin preajma, pe care sa-l pornesti cand pui ouale in apa. Gateste oul timp de 2 minute daca vrei sa fie moale, 3 minute daca vrei sa aiba galbenusul cremos, respectiv 4 minute daca vrei sa aiba albusul mai inchegat, iar galbenusul inca cremos.