1. Scortisoara
Scortisoara este condimentul cel mai des intalnit in placintele cu mar sau dovleac. Se combina perfect cu aromele acestor fructe, dar se potriveste foarte bine si in tartele sau placintele cu pere, prune, gutui, smochine sau curmale. Atunci cand pregatim placinta cu dovleac, folosim scortisoara intr-un mix de condimente, alaturi de ghimbir, nucsoara si cuisoare. Rezultatul este incredibil de gustos. In plus, daca esti bautor de cafea, nu uita sa pui un pic de scortisoara si in cana. Are foarte multe beneficii pentru sanatate.
3. Cuisoarele
Cuisoarele sunt numai bune pentru a aromatiza vinul fiert si cidrul fierbinte. De asemenea, le poti folosi pentru a da o aroma speciala placintelor cu mar, dovleac, para sau tortului cu morcovi. Se potriveste excelent cu un pic de vanilie, asa ca nu ezita sa le folosesti impreuna.
2. Ghimbirul
Folosit cel mai des in mixul de condimente pentru turta dulce, ghimbirul se potriveste bine si in placintele cu dovleac sau mar. La fel de bine se completeaza cu bananele, smochinele, perele si fructele kumquat. Pentru astfel de deserturi, il poti folosi in forma sa uscata (ghimbir pudra/praf). Ai grija la cantitatea folosita, pentru ca acest condiment are tendinta de a iesi in evidenta in fata celorlalte ingrediente. O lingurita de pudra de ghimbir va fi suficienta pentru o placinta intreaga.
4. Nucsoara
Ai in plan sa pregatesti o tarta cu prune sau o placinta cu miere si gutui? Atunci nu uita sa razi in amestecul pentru placinta si putina nucsoara. La fel ca si celelalte condimente enumerate mai sus, nucsoara este perfecta si pentru deserturile cu mere, dovleac, pere si chiar si portocale. Nucsoara este de fapt samanta unui fruct produs de un arbore vesnic verde, originar din Indonezia si are foarte multe beneficii pentru sanatate, de la stimularea digestiei pana la tratarea gripei si reducerea inflamatiilor.
5. Cardamomul
Cardamomul este folosit in special in bucataria indiana, atat pentru mancaruri gatite, cat si in deserturi sau bauturi. De asemenea, este unul dintre ingredientele principale folosite in deserturile si produsele de patiserie pregatite in zona Scandinaviei. De cele mai multe ori il vei intalni in combinatie cu scortisoara sau cuisoarele. Este numai bun pentru a aroma placintele cu mere sau prune, dar si pentru un desert cu piersici posate.
Alexandra