1. Smatana rapida facuta din smantana pentru frisca
Cea mai buna alegere pentru a obtine o smantana dulce cu consistenta cu o textura perfecta este smantana grasa pentru frisca. Trebuie sa aiba peste 30% grasime ca sa obtii rezultate perfecte.
Ingrediente:
- 240ml smantana grasa pentru frisca
- 60ml lapte
- ¾ lingurita otet de vin alb
Amesteca laptele cu otetul intr-un bol si lasa deoparte timp de 10 minute.
Pune smantana intr-un borcan cu capac, adauga laptele amestecat cu otet si amesteca bine. Acopera borcanul si lasa-l la temperatura camerei timp de 24 ore.
Dupa acest interval, s-a format smantana. Pune bocanul in frigider si foloseste smantana in decurs de o saptamana.
Sursa reteta: Allrecipes
2. Smantana facuta din iaurt
Ingrediente:
- 400g iaurt
- 1 lingurita suc de lamaie
Scoate iaurtul intr-o sita deasa, asezata deasupra unui bol. Acopera sita cu folie alimentara de plastic. Pune totul la frigider peste noapte.
A doua zi, arunca zerul scurs si scoate iaurtul intr-un bol. Adauga sucul de lamaie si amesteca bine.
Ajusteaza consitenta amestecului adaugand cate o lingura de apa fierbinte. Opreste-te cand ai ajuns la textura dorita.
Acopera bolul cu folie de plastic si pune smantana la frigider cel putin 2 ore inainte sa o consumi.
Sursa reteta: eHow