Unul din principalele motive pentru care alimentele se strica este aparitia bacteriilor, lucru favorizat, de obicei, de umezeala. Unele alimente insa, nu reprezinta un mediu propice pentru umezeala sau pentru dezvoltarea bacteriilor, ceea ce le face usor de pastrat chiar si pentru perioade lungi de timp. Important este, insa, felul in care sunt depozitate in conditii optime, in recipiente inchise bine, departe de surse de lumina si in locuri uscate si racoroase.
Pe lista ingredientelor care nu expira niciodata sau aproape niciodata poti include:
1. Sarea, care este, la baza, un conservant. Daca o pastrezi intr-un loc racoros si uscat poate sa reziste si cativa ani.
2. Orezul. Cel brun poate fi pastrat (daca este tinut departe de surse de umezeala) timp de 12 luni, iar orezul alb, basmati sau arborio chiar si mai mult de atat.
3. Mierea. Pentru ca acest indulcitor natural are un continut mic de apa poate sa fie pastrata timp de mai multi ani daca este tinuta intr-un borcan inchis ermetic, intr-un loc uscat. Chiar daca se zahariseste, nu o arunca. Este inca buna pentru consum.
4. Zahar. Indiferent ca vorbim despre cel alb, brun sau pudra, zaharul nu are termen de valabilitate. Poate fi bun si dupa cativa ani daca il tii departe de umezeala.
5. Otet. In categoria celor care nu se strica intra otetul alb distilat.
6. Extract de vanilie. Pentru ca are la baza alcool, acesta nu se strica.
7. Fasole, linte, naut, mei in varianta boabe uscate. Pot fi bune si dupa multe luni, dar atunci cand le folosesti tine cont ca boabele mai vechi au nevoie de un timp mai mare de inmuiere inainte sa le gatesti.
8. Amidon. Daca il tii intr-un recipient cu capac (nu in punga in care l-ai cumparat),intr-un loc racoros si intunecos, acesta poate fi bun de folosit si peste un an. Nu are o data de expirare asa ca il poti utiliza in continuare pentru sosuri, creme sau budinci.
9. Lapte praf. Desi nu se compara la gust cu varianta naturala, este perfect in unele retete. Pastreaza-l intr-un recipient inchis etans intr-un loc uscat si intunecos.
10. Alcool. Bauturile distilate cum sunt votca, romul, ginul, tequila sau whisky nu expira, chiar daca sticla a fost desfacuta, pentru ca au un continut mare de alcool, care impiedica formarea bacteriilor.