1. Alege o reteta deja testata de altii mai priceputi ca tine. Este primul pas spre o reusita.
2. Citeste bine reteta de cateva ori. Asta te va ajuta sa intelegi si sa urmezi pasii in ordinea data, mai ales ca in unele cazuri etapele de gatire a unui soufflé presupun un timp precis si scurt.
3. Mise en place-ul este esential. Adica, trebuie sa iti pui toate ingredientele la indemana,ca sa nu pierzi timp pretios in timp ce pregatesti reteta. Timpul este crucial cand faci un astfel de preparat.
4. Separa albusurile de galbenusuri cand ouale sunt reci, pentru a putea face operatiunea mai usor si pentru a nu rupe galbenusul. Apoi, lasa ouale sa ajunga la temperatura camerei inainte sa incepi sa gatesti. Albusurile se vor bate mai bine in acest fel.
5. Nu uita sa ungi vasele pentru soufflé. Foloseste unt topit si pudreaza-le cu zahar (pentru preparatele dulci) sau cu parmezan ras (pentru preparatele sarate), pentru ca textura acestora va ajuta souffle-ul sa creasca.
6. Asigura-te ca bolul in care bati albusurile nu are nicio urma de grasime, pentru a a avea albusuri batute spuma perfecte.
7. Pentru baza soufflé-ului, facuta la cald, cu glabenusuri, asigura-te ca amesteci continuu in oala pentru a evita coagularea oului.
8. Strecoara acest amestec pentru a obtine o textura fina.
9. Incorporeaza ⅓ din albusurile batute in baza de soufflé inainte sa le adaugi toate albusurile. Asta va ajuta la omogenizarea perfecta fara sa pierzi din textura aerata.
10. Nu deschide usa cuptorului in timpul coacerii pentru ca o scadere de temperatura poate opreasca soufflé-ul din crestere.