Ingrediente:
Pentru sirop:
- 1 cana de apa
- 2 linguri de zahar
- 1 lingurita de espresso instant
- 30 ml de lichior de cafea
Pentru crema de mascarpone:
- 6 galbenusuri mari
- ¾ cana de zahar
- 60 ml lichior de cafea
- 250 de grame de mascarpone
- 1 cana de smantana pentru frisca
- 1 lingurita de extract de vanilie
Pentru ornat:
- 200 de grame de piscoturi
- Pudra de cacao
Mod de preparare:
- Fierbe apa intr-o oala la foc mediu, adauga zaharul si amesteca pana se dizolva. Muta siropul intr-un bol, adauga pudra de espresso si lichiorul de cafea. Lasa totul la racit cat timp prepari crema de mascarpone.
- Bate la bain marie galbenusurile si zaharul pana se omogenizeaza. Cand crema si-a dublat volumul (dupa cca. 10 minute), adauga lichiorul. La crema la racit timp de cel putin 10 minute.
- Intr-un bol, amesteca mascarpone cu un mixer. Dupa circa un minut, adauga smantana de gatit si mai amesteca inca 5 minute. Adauga extractul de vanilie si continua sa amesteci la viteza mica.
- Adauga noua crema peste amestecul de galbenus si zahar care s-a racit intre timp. Incepe cu o treime din crema, pe care incorporeaz-o usor cu ajutorul unei spatule. Procedeaza la fel si cu restul cremei.
- Odata ce crema este omogena, poti incepe sa asamblezi tiramisul. Inmoaie treptat piscoturile in siropul cu pudra de espresso pe care l-ai pregatit la inceput si aseaza-le intr-o tava de copt. Dupa ce fundul tavii este acoperit, toarna peste primul strat de piscoturi jumatate din crema de mascarpone. Repeta procedeul cu piscoturile, siropul si crema ramase.
- Lasa tiramisul la racit intre 8 si 24 de ore, pentru ca piscoturile sa se inmoaie, iar crema sa fie destul de ferma pentru a o putea taia. Inainte de servire, presara pudra de cacao deasupra.
Pofta buna!