Ingrediente:

 

Pentru sirop:

  1. 1 cana de apa
  2. 2 linguri de zahar 
  3. 1 lingurita de espresso instant
  4. 30 ml de lichior de cafea

 

Pentru crema de mascarpone:

  1. 6 galbenusuri mari
  2. ¾ cana de zahar
  3. 60 ml lichior de cafea
  4. 250 de grame de mascarpone
  5. 1 cana de smantana pentru frisca
  6. 1 lingurita de extract de vanilie

 

Pentru ornat:

  1. 200 de grame de piscoturi
  2. Pudra de cacao

 

Mod de preparare:

  1. Fierbe apa intr-o oala la foc mediu, adauga zaharul si amesteca pana se dizolva. Muta siropul intr-un bol, adauga pudra de espresso si lichiorul de cafea. Lasa totul la racit cat timp prepari crema de mascarpone.
  2.  
  3. Bate la bain marie galbenusurile si zaharul pana se omogenizeaza. Cand crema si-a dublat volumul (dupa cca. 10 minute), adauga lichiorul. La crema la racit timp de cel putin 10 minute.
  4.  
  5. Intr-un bol, amesteca mascarpone cu un mixer. Dupa circa un minut, adauga smantana de gatit si mai amesteca inca 5 minute. Adauga extractul de vanilie si continua sa amesteci la viteza mica.
  6.  
  7. Adauga noua crema peste amestecul de galbenus si zahar care s-a racit intre timp. Incepe cu o treime din crema, pe care incorporeaz-o usor cu ajutorul unei spatule. Procedeaza la fel si cu restul cremei. 
  8.  
  9. Odata ce crema este omogena, poti incepe sa asamblezi tiramisul. Inmoaie treptat piscoturile in siropul cu pudra de espresso pe care l-ai pregatit la inceput si aseaza-le intr-o tava de copt. Dupa ce fundul tavii este acoperit, toarna peste primul strat de piscoturi jumatate din crema de mascarpone. Repeta procedeul cu piscoturile, siropul si crema ramase. 
  10.  
  11. Lasa tiramisul la racit intre 8 si 24 de ore, pentru ca piscoturile sa se inmoaie, iar crema sa fie destul de ferma pentru a o putea taia. Inainte de servire, presara pudra de cacao deasupra.

 

Pofta buna!