Ingrediente (pentru 8 portii):

- 1 kg de fructe proaspete

- 1 cana de zahar

- 1 cana de apa

- 1-4 linguri de zeama de lamaie

 

Echipament special:

- Aparat de inghetata

 

Mod de preparare:

1. Spala bine fructele. Curata-le de seminte sau coaja, dupa caz, si taie-le in bucati mici. 

2. Pregateste un sirop simplu. Amesteca zaharul si apa intr-o cratita mica si lasa totul la fiert, la foc mediu. Amesteca din cand in cand, pana zaharul se dizolva complet (undeva la 5 minute). Ia cratita de pe foc si lasa siropul sa se raceasca.

3. Pune fructele si jumatate din siropul racit intr-un blender sau intr-un robot de bucatarie. Pune deoparte siropul ramas.

4. Proceseaza compozitia pana cand fructele devin suc.

5. Daca fructele contin seminte mici (cum este cazul capsunilor sau al zmeurii) sau sunt fibroase (precum mango sau ananasul), iti recomandam sa treci sucul printr-o sita. 

6. Pentru a fi sigur ca un sorbet are cantitatea perfecta de zahar, foloseste un ou. Pune-l in compozitia de sorbet, iar daca se ridica doar putin la suprafata (cat sa vezi cca. 3 centimetri din coaja), atunci proportia este una perfecta. Daca vezi prea putina coaja, adauga mai mult sirop, iar daca vezi prea putina, adauga mai multa apa sau suc de fructe.

7. Dupa ce ai ajuns la proportia dorita, adauga o lingura de suc de lamaie (sau pana la 4 linguri, dupa gust).

8. Acopera baza de sorbet si las-o la frigider cel putin o ora (sau peste noapte).

9. Pune compozitia racita in aparatul de inghetata si incepe sa o bati, pana cand capata consistenta unui smoothie mai gros. In functie de cat de performant este aparatul, acest procedeu poate dura intre 10 si 15 minute.

10. Transfera sorbetul in recipiente acoperite si da-l la congelator timp de cel putin 4 ore. Il poti pastra in congelator in jur de o luna.

11. Inainte sa servesti sorbetul, lasa-l sa se inmoaie timp de cateva minute, dupa care il poti pune in boluri.