Corespondentul Stirilor ProTv Alex Dima a realizat un reportaj pentru Romania, te iubesc! cu care ne-a purtat prin cele mai renumite podgorii romanesti: Dealu Mare, Pietroasele, Murfatlar, Jidvei, Olimp si Dragasani. 

Romania a accesat in proportie de 100% fondurile europene alocate acestui sector, iar asta se vede. La nivel mondial, Romania este intre primi 15 producatori de vin, iar in Europa ocupa locul 6. Am inceput sa producem vinuri foarte bune, medaliate cu aur, avem dealuri acoperite cu vii, crame noi. Iar mai nou,  siruri de autocare aduc turisti la degustat, care se bucura de vinurile noastre.

Un vin bun, identificat printr-o holograma speciala pe sticla

Cea mai inalta treapta de caliatate este atinsa de vinul cu insemnul DOC, vin cu denumire de origine controlata, o holograma care se ataseaza pe sticla. In 2011, s-au acordat 32.765.000 de insemne DOC, adica undeva la 5% din intreaga productie. O cifra nu foarte mare. Pe urmatoarea treapta a calitatii este vinul inscriptionat cu IG - indicatie geografica. Si urmeaza vinurile de masa, de calitatea mai slaba, fara pretentii de identitate, de soi sau podgorie.

Murfatlar, cel mai mare producator de vin din tara

Aici, soiurile principale sunt internationale: Chardonny, Pinot, Muscat Otonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, dar si cateva autohtone Feteasca Neagra, Tamaioasa. Sute de tractoare ajung zilnic in crama uriasa cat o uzina. Murfatlar detine cea mai mare suprafata de vii din Romania.

Aici este si cea mai mare crama din Romania, cu o capacitate de stocare uriasa: peste 40 de milioane de litri. 

Pe romaniateiubesc.stirileprotv.ro poti invata cum sa faci diferenta intre un vin sec si unul demisec, cum sa tii un pahar in mana si poti face o incursiune in Castelul Bethlen Haller, o bijuterie a Transilvaniei care apartine patronului de la Jidvei si care poate fi vizitat de cei care vor sa deguste vinul de aici. Pentru tot reportajul, acceseaza Voyo.ro!