Ingrediente:
1,2 kg de ceapa alba
3 linguri unt nesarat
2 linguri ulei de masline
2 lingurite sare grunjoasa
Piper negru macinat
½ lingurita zahar
8 cani de supa de supa de vita (sau pui sau legume, dupa preferinte)
3 linguri de faina
½ cana vin alb (optional)
¼ cana brandy, vinars sau coniac (optional)
6-8 felii de bagheta, prajite
1 ½ - 3 cani de branza Gruyere rasa (sau Parmezan)
Ceapa tocata, pentru decor
Metoda de pregatire:
Taie cepele in jumatati si curata-le. Taie-le Julienne (solzisori), si mai taie inca odata in jumatati noile bucati. Lasa toata ceapa deoparte, intr-un bol mare.
Incinge uleiul intr-o oala si topeste untul la foc mediu. Dupa ce untul s-a topit, adauga bucatile de ceapa si amesteca bine.
Acopera oala, redu focul la minimum si lasa totul la gatit timp de 15 minute. Dupa un sfert de ora, da capacul la o parte - ceapa ar trebui sa fie deja inmuiata. Adauga sarea, o cantitate generoasa de piper negru si zaharul, care va ajuta la caramelizare.
Da focul inapoi la mediu si gateste fara capac, amestecand la cateva minute, pana cand ceapa devine aramie. Daca observi ca ceapa se arde sau se lipeste de peretii oalei, opreste focul.
In timp ce caramelizi ceapa, pune pe foc supa, intr-o oala diferita.
Adauga faina peste ceapa si amesteca totul timp de un minut. Pune supa fierbinte peste ceapa si las-o la fiert. Daca folosesti vin, adauga-l tot acum. Da focul mic si acopera oala partial cu un capac. Gateste totul timp de o ora, pana cand vei observa ca supa incepe sa scada.
Gusta supa si mai adauga sare sau piper daca crezi ca este nevoie. Poti turna in ea si un strop de vinars, coniac sau brandy.
Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Imparte supa in 6-8 boluri din ceramica, termorezistente. Pune deasupra fiecaruia cate o felie de paine prajita si un strat de branza rasa.
Lasa bolurile la cuptor, intr-o tava de copt, pana cand branza e topita complet - cca. 20-30 de minute.
Scoate bolurile din cuptor si lasa-le sa se raceasca timp de 2-3 minute inainte de a servi supa. Pofta buna!